analytics.js
top of page
Forfatterens bildePernille Snustad-Setsaas

Trygghet og samhold på jobb er viktigere enn noen gang.



Når verden står overfor utfordringer som økonomiske nedgangstider, politiske spenninger eller globale helsekriser, kan det være lett å bli overveldet av usikkerhet og negativitet. I slike perioder er det viktigere enn noen gang å skape et arbeidsmiljø preget av positivitet, støtte og fellesskap på arbeidsplassen.


Selv om de eksterne omstendighetene kan være vanskelige, kan en arbeidsplass som bygger på åpenhet, forståelse og samhold være en viktig kilde til trygghet og stabilitet for de ansatte.

En av de viktigste faktorene for å fremme en positiv kultur er å være åpen og ærlig om situasjonen. Når ansatte føler at de får informasjon om hva som skjer – både når det gjelder de eksterne utfordringene og hvordan de påvirker virksomheten – kan usikkerheten reduseres.


Når ledelsen er ærlig og deler innsikt om hva som skjer og hvordan bedriften håndterer det, får de ansatte en følelse av å være en del av løsningen, ikke bare passive tilskuere til situasjonen.


I perioder med usikkerhet er det også viktig å minne ansatte på verdien av arbeidet deres. Når verden rundt føles uoversiktlig, kan det være lett å miste perspektivet på hva man egentlig jobber for.


" Å knytte arbeidsoppgavene til virksomhetens langsiktige mål og misjon gir de ansatte en følelse av mening og motivasjon.


Det kan være en viktig kilde til drivkraft, spesielt når utfordringene føles overveldende, kommenterer Aasmund Setsaas. Daglig leder for Setsaas Rekruttering og tidligere HR direktør.

"Når ansatte forstår at deres arbeid bidrar til noe større, blir det lettere å se verdien i det de gjør, selv om de daglige oppgavene virker små i en større kontekst", sier Setsaas.


Han påpeker videre at mental helse er en annen viktig faktor for å skape positivitet på arbeidsplassen. I krevende perioder øker stressnivåene, og mange ansatte kan føle seg presset på flere fronter. Det er viktig at ledelsen sørger for at det finnes ressurser for å støtte de ansattes psykiske helse, enten det er rådgivningstjenester, meditasjons programmer eller bare å ha åpne samtaler om hvordan man har det.

Når ledelsen normaliserer diskusjoner rundt psykisk helse, skaper man et tryggere og mer åpent arbeidsmiljø hvor ansatte føler seg komfortable med å søke støtte.


En annen viktig faktor for å bygge et positivt arbeidsmiljø er å vise fleksibilitet og empati. Mange ansatte kan ha ekstra utfordringer på hjemmefronten, enten det gjelder familieforhold, helseproblemer eller andre personlige utfordringer. I slike tilfeller kan fleksibilitet med arbeidstider, hjemmekontor eller tilpasninger etter individuelle behov være avgjørende for at de ansatte skal kunne håndtere både jobb og personlige utfordringer på en god måte. Når ledelsen viser forståelse for de ansattes situasjon, styrkes følelsen av fellesskap, og det blir lettere å samarbeide om de utfordringene som måtte oppstå.



"Det er også viktig å huske på at små fremskritt er verdifulle, spesielt i tøffe tider.

Å feire små seire, enten det er å fullføre et prosjekt, nå et delmål eller bare få til noe som har vært vanskelig, gir ansatte et løft og minner dem på at fremgang er mulig, selv når verden rundt virker uforutsigbar.


Når ansatte føler at innsatsen deres blir sett og anerkjent, skapes en følelse av mestring som kan motivere videre, også når det er utfordrende", sier Setsaas videre.


Refleksjon og læring er også viktige verktøy i å bygge en positiv kultur, fortsetter Setsaas.

Når teamet er ute av komfortsonen, gir det en mulighet til å lære og vokse sammen. Å oppmuntre til refleksjon over hva man har lært av utfordringene, og hvordan man kan bruke denne erfaringen til å utvikle seg videre, styrker lagånden. Dette skaper en følelse av mestring og motstandskraft, og gir ansatte tro på at de kan vokse gjennom vanskeligheter. Når folk opplever at de kan utvikle seg som både individer og som et team, skaper det en følelse av håp og fremdrift.

I vanskelige tider er samhold og fellesskap avgjørende. Å skape rom for teamaktiviteter, selv om de er virtuelle eller små, kan være med på å styrke samholdet. Dette kan være alt fra en uformell lunsj til ukentlige møter hvor man deler både arbeidsrelaterte og personlige opplevelser. Når ansatte føler seg knyttet til hverandre, er det lettere å støtte hverandre gjennom utfordringer, og det bidrar til et mer inkluderende og positivt arbeidsmiljø.


Lederskap spiller en stor rolle i å skape et støttende arbeidsmiljø. Ledere som viser medmenneskelighet, omtanke og forståelse, skaper en tryggere atmosfære der ansatte føler at de er sett og hørt. Når ledelsen er tilgjengelig for samtaler, viser interesse for de ansattes velvære og tar initiativ til å støtte dem gjennom vanskelige tider, bygger det en sterk tillit. Dette gjør det lettere for ansatte å yte sitt beste, da de føler at de har noen å stole på i tøffe tider.


Takknemlighet er en kraftig, men ofte undervurdert, drivkraft for positivitet. Når ansatte oppfordres til å dele det de er takknemlige for, enten det er små eller store ting, kan dette bidra til å øke optimismen på arbeidsplassen. Enkle gesturer som å avslutte møter med en positiv tanke eller å dele små takknemligheter kan gjøre en stor forskjell for den generelle stemningen.


Takknemlighet kan også bidra til å endre perspektivet på utfordringene, og hjelpe ansatte til å fokusere på det som fungerer, selv om alt rundt dem virker uforutsigbart.


" Til slutt er det viktig å balansere realisme med håp. Å erkjenne utfordringene man står overfor, samtidig som man kommuniserer en optimistisk fremtidstro, gir de ansatte en følelse av retning og stabilitet.

(Bilde: Aasmund Setsaas, privat).

Når ledelsen formidler et realistisk, men håpefullt syn på fremtiden, skapes en følelse av at det er en vei videre, selv i de vanskeligste tider. Dette gir både trygghet og motivasjon til å fortsette å jobbe mot de langsiktige målene", kommenterer Aasmund Setsaas.


I sum kan disse strategiene bidra til å bygge en arbeidsplass hvor ansatte føler seg støttet, ivaretatt og motivert, selv når verden rundt er krevende. Ved å skape en kultur preget av åpenhet, støtte, fleksibilitet og fellesskap, kan man håndtere utfordringer på en konstruktiv måte og komme styrket ut av dem. Når de ansatte føler at de er en del av et støttende fellesskap, er de mer rustet til å møte usikkerheten som måtte oppstå – og sammen kan dere takle både dagens utfordringer og de som kommer.


Skrevet av: Pernille K. Snustad-Setsaas 26.11.2024


6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page