
I dagens raske samfunn er restaurantbransjen mer dynamisk enn noensinne. Flere drømmer om å drive sin egen restaurant, for det krever ikke en konkret utdannelse eller bakgrunn. Men veien dit kan være både fristende og skremmende. En stadig mer populær løsning har blitt å bli franchisetaker i en etablert restaurantkjede. Ettersom det krever kapital å starte en egen restaurant fra bunnen av, blir vanskeligere og vanskeligere. Men hva innebærer det egentlig?
En av de mest fristende aspektene ved å bli franchisetaker er den eksisterende merkevarekjennskapen. Tenk deg at du får muligheten til å åpne en restaurant med en allerede velkjent og godt etablert restaurant konsept. Du trenger ikke å bygge opp et navn fra bunnen av, for det er i denne etableringsfasen risikoen er størst. For en enorm lettelse tenker de som allerede har prøvd. Den første bølgen av kunder kan allerede være der, og tilhengere av kjeden vil mest sannsynlig gi deg en sjanse. Det kan være forskjellen mellom å kjempe for å få kunder og å ha en jevnt strøm av besøkende fra dag én.
Du får et ferdig forretningssystem og konsept. I stedet for å navigere på egen hånd, får du støtte med opplæring og ressurser. Å ha en Frenchiese restaurant handler ikke bare om matservering, tappe øl og ønske velkommen gjester. Du må ha en helhetsforståelse for driften av virksomheten, fra markedsføring til personalhåndtering. Det er som å få en trykt manual for suksess, skrevet av de som allerede har gjort reisen tidligere. Leverandøravtalene kan være allerede forhandlet for deg, noe som kan være uvurderlig når det gjelder å holde kostnadene nede og kvaliteten høy.
"Det er som å få en trykt manual for suksess, skrevet av de som allerede har gjort reisen tidligere".

Selv om det kan føles trygt å ha et etablert navn bak seg, finnes det selvfølgelig også ulemper. En av de mest påfallende er den økonomiske aspektet. Å bli franchisetaker innebærer ofte en stor initial investering og løpende royalties, enten som et fast gebyr eller basert på omsetningen på filialen. Det kan føles som tungt til å begynne med, spesielt for nye aktører. Det er viktig å nøye vurdere om den potensielle gevinsten er verdt den initiale kostnaden. Samtidig er det trygt å samarbeide med en Restaurant gruppe som har tro på deg - og som har gjort jobben selv; mange, mange ganger.
En annen faktor å tenke på er den kreative friheten. Når du går inn i en franchise, påtar du deg vanligvis å følge et gitt konsept med faste menyer og rutiner. Dette kan være en velsignelse for mange, men for den som drømmer om å uttrykke sin egen stil og smak på kjøkkenet, kan det føles begrensende. Det kan noen ganger innebære at man må overse sine egne ideer og mål for å følge kjedens direktiver og tradisjoner. Dog finnes det masse kreative muligheter i eventer, lokal markedsføring og ikke minst tilføye en spesial på både kjøkkenets og barens meny. Og profilmanual må du likevel ha - og her kommer den på kjøpet.
En venn av meg som valgte å bli franchisetaker, fortalte at det ofte krevde mer av ham enn han først trodde. "Det er som å være sjef og samtidig knyttet til en stor familie," sa han. "Du er ansvarlig for din egen suksess, men du må alltid handle innenfor rammene til franchisegiveren. Det kan være en utfordring, men det er også en fantastisk lettelse å vite at du ikke er helt alene."
"Det er som å være sjef og samtidig knyttet til en stor familie"

Å tørre å ta steget som franchisetaker er en beslutning som for mange kan føre til store belønninger og en følelse av fellesskap innen restaurantverdenen. Men, som med alt entreprenørskap, finnes det alltid risikoer og avveininger å vurdere. Uansett om du fristes av tryggheten i en etablert kjede eller lengter etter den kreative friheten i en egen virksomhet, er det viktig å nøye overveie dine egne mål og hva som virkelig driver deg.
Hvis du gjør det riktig, kan det bli et spennende og svært lønnsomt eventyr. En givende reise blir det uansett!
Er du nysgjerrig? Ta en prat med Peter Willman, som er ansvarlig for rekruttering av Franchisetagere for O`Learys Group, gjennom Setsaas Rekruttering.
Comments